Specialist en ervaringsdeskundige met vele petten en veel kennis

Ik ben Marcel Hienekamp, geboren en opgegroeid in het midden van het land, om en nabij de Utrechtse Heuvelrug. Basis voor mijn verslaving was misschien wel het motto in mijn pubertijd “als je maar hard studeert en hard werkt dan komt alles vanzelf goed”: praten over gevoelens was daarom niet nodig en als ze er al waren dan was het ‘t makkelijkst en ‘t best om ze te vermijden. Alcohol was een prima hulpmiddel daarbij en intimiteit en verbinding met mezelf en een ander kende ik daarom niet. Dit kwam al tijdens mijn studie aan de HEAO en daarna tijdens het vervullen van mijn dienstplicht als officier bij de artillerie van de koninklijke landmacht, heel goed van pas. Daarna ben ik mijn loopbaan gestart binnen marketing en sales bij grotere multinationals en ook daar was alcohol vaak de oplossing. Streven naar succes en de daarbij horende spanningen, niet tevreden zijn met gevoelens van het moment en het gebruik van middelen, gingen hand in hand. Deze combinatie hield niet lang stand, de oplossing was het probleem geworden en ontslag volgde. De intense uitputtingsslag duurde nog geruime tijd voort totdat ik mijn dieptepunt bereikte en bijna alles kwijt was. In 2007 werd ik klinisch opgenomen in Schotland, doodmoe van het vallen en opstaan en diep van binnen doodmoe van het leven.

“Terug naar de wereld van marketing en sales of iets anders” was de vraag waar ik dacht dat ik voor stond na mijn klinische behandeling. Het besef van dankbaarheid om niet meer “in de psychologische goot” te liggen maakte dat ik me, na ruim een jaar van bezinning en oriëntatie, wilde gaan inzetten voor mensen met verslavingsproblematiek. Mijn persoonlijke missie is dat ik anderen wil ondersteunen bij het herstel van hun problematiek en niet de weg hoeven te lopen die ik gelopen heb. Ben inmiddels zo’n 9 jaar bezig met het bieden van steun aan medemensen met verslavingsproblematiek door te werken als counselor/behandelaar van cliënten en daarnaast ook met naasten van mensen met verslavingsproblematiek, voornamelijk bij gerenommeerde (GGZ) verslavingsinstellingen. Ook met naasten, omdat ik in mijn privéleven de impact van psychische problematiek op naasten ervaren heb en deze ook altijd weer ervaar in mijn werk. Naasten betrekken bij de behandeling is niet alleen voor de behandeling van de cliënt effectiever, maar wat mij betreft ook een recht van naasten. Voortdurende opleiding en studie heeft ertoe geleid dat ik mijn Bachelor Social Work met specialisatie GGZ-agoog behaald heb en me de laatste jaren aan het specialiseren ben op het gebied van ACT (Acceptance en Commitment Therapy).

Vaker komt bij mensen, die al enige tijd vrij zijn van het gebruik van verslavende middelen en/of gedrag, de vraag naar boven; “en wat nu/en nu dan?”. ACT biedt bij uitstek handvatten om na de fase van stoppen met gebruik en/of gedrag helder te krijgen waar je voor wil staan in het leven. Wat doet er echt toe, diep in je hart? Om welke dingen wil je herinnerd worden? In essentie komt het erop neer je te verbinden met wat ertoe doet, wat je leven verrijkt en tegelijkertijd de pijn te aanvaarden die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

Vanuit de verschillende “petten” die ik op heb; als verslaafde (11 jaar zonder middelen en/of verslavend gedrag), als naaste van een verslaafd familielid en als GGZ-agoog ben ik in staat zowel cliënten als naasten op individueel en groepsniveau en in trainingen vanuit verschillende perspectieven empathisch te confronteren vanuit warmte, zorg en respect.

Marcel Hienekamp
Ervaringsdeskundige en specialist op het gebied van ACT (Acceptance en Commitment Therapy)

Chris Knorren - counselor

Ons team

Ons team van specialisten staat voor je klaar om je de hulp te bieden die jij nodig hebt.
Ieder teamlid brengt een unieke reeks vaardigheden en ervaringen met zich mee, waardoor gepersonaliseerde en effectieve oplossingen worden gegarandeerd.

Maak kennis met ons!

Chris Knorren

Allround verslavingscounselor en gecertificeerd GGZ Agoog.

Erik Willems

Hypnotherapeut, groepscounselor en ervaringsdeskundige

Suzanne Ronde

(Neuro) Psycholoog - Begeleid voornamelijk vrouwen met een verslaafde partner.

Marcel Hienekamp

Ervaringsdeskundige/GGZ-agoog/Acceptance and Commitment Therapy (ACT)