FAQ -

Veelgestelde vragen

I
Wat voor diensten levert Into Me You See?

Into Me You See biedt hulp en therapie aan mensen die te maken hebben met seksverslaving, hechtingsproblematiek en intimiteitsstoornissen. Naast deze, en andere procesverslavingen, is ITMYS ook gericht op het herstel van alcohol- en drugsverslaving.

I
Is Into Me You See alleen gericht op seksverslaving?

Nee dus. Hoewel Into Me You See voornamelijk gepecialiseerd is in het bieden bij hulp aan mensen met een seksverslaving , hechtingsproblematiek en intimiteitsstoornissen bieden wij ook hulp aan mensen die te maken hebben met andere verslavingen als alcohol- en drugsverslaving. Dit omdat niet zelden het één met het ander samengaat.

I
Wat is seksverslaving?

Seksverslaving, of we noemen het eigenlijk liever een hechtings- of intimiteitsstoornis, is in beginsel een ziekte van het brein. Een vlucht uit de realiteit, wanneer de pijn van het dagelijks leven moeilijk te dragen lijkt. Het ‘gebruik’ van intense fantasie om een neurochemische proces te activeren.

Door seksuele stimulatie (visueel, fysiek, virtueel, auditief en in fantasie) komt de neurotransmitter dopamine vrij in ons beloningssysteem. Hierdoor ervaren we genot en blijdschap. Overstimulatie breekt diezelfde dopaminereceptoren af, waardoor we na verloop van tijd meer van hetzelfde (of iets anders) nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Gewenning is een feit, en bepaalt het progressieve karakter. De verslaafde jaagt op intensiteit in plaats van intimiteit. Seksverslaving gaat daarbij eigenlijk helemaal niet over seks, meer de basale behoefte om geliefd te zijn. Op een disfunctionele manier vormgegeven.

Wanneer fantasie een obsessie wordt die de keuzevrijheid beperkt of zelfs elimineert.

De overstimulatie van het brein door mateloze en liefdeloze seksbeleving leidt tot controleverlies, compulsiviteit en obsessie, doorgaan ondanks negatieve consequenties, en uiteindelijk schaamte en eenzaamheid.

I
Ben ik seksverslaafd?

Je vraagt jezelf misschien af: ben ik seksverslaafd?

Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Je kunt jezelf beter de vraag stellen: wanneer ben je verslaafd? Je kunt iets heel fijn vinden, er van genieten en het graag doen zonder dat het een verslaving is. Pas wanneer je er niet meer zonder kunt, je geen weerstand meer kunt bieden en het op verschillende manieren je leven gaat beheersen wordt het een probleem: een verslaving. Verslaving is een ziekte, het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.

Wat is seksverslaving niet?

 • Het is geen excuus voor buitenechtelijke uitstapjes of ‘onverantwoordelijk’ gedrag
 • Het is geen moreel of religieus standpunt. De maatschappelijke norm of kerkelijke waarden dragen niet bij aan diagnostiek. Veroordeling van een probleem leidt zelden tot een oplossing.
 • Een fetish is niet perse een seksverslaving. Wat iemand doet met zijn geslachtsdelen of met wie (homo/hetero/bi) is niet bepalend.
 • Wanneer de motieven zuiver zijn is het hebben van veel seks, of wisselende contacten, niet de maat om seksverslaving aan te tonen (alcohol is leuk, alcoholisme niet).


Maar wat is het dan wel?

Seksverslaving, of we noemen het eigenlijk liever een hechtings- of intimiteitsstoornis, is in beginsel een ziekte van het brein. Een vlucht uit de realiteit, wanneer de pijn van het dagelijks leven moeilijk te dragen lijkt. Het ‘gebruik’ van intense fantasie om een neurochemische proces te activeren. Door seksuele stimulatie (visueel, fysiek, virtueel, auditief en in fantasie) komt de neurotransmitter dopamine vrij in ons beloningssysteem. Hierdoor ervaren we genot en blijdschap. Overstimulatie breekt diezelfde dopaminereceptoren af, waardoor we na verloop van tijd meer van hetzelfde (of iets anders) nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Gewenning is een feit, en bepaalt het progressieve karakter. De verslaafde jaagt op intensiteit in plaats van intimiteit. Seksverslaving gaat daarbij eigenlijk helemaal niet over seks, meer de basale behoefte om geliefd te zijn. Op een disfunctionele manier vormgegeven.

I
Wat is de oorzaak van seksverslaving?

Aan een seksverlaving kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen.

Mogelijk oorzaken van een seksverslaving kunen zijn:

 • Verlies en verdriet
 • Eenzaamheid.
 • Emotioneel trauma.
 • Gebrek aan liefde en aandacht tijdens je opvoeding.
 • Een gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid.
 • De leeftijd waarop je voor het eerst in contact kwam met seks/porno. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd een seksstoornis ontwikkelt.
 • Problemen die de verslaafde niet onder ogen wilt zien.
 • Het overal en altijd aanwezig zijn van seks in het dagelijks leven.
Door seksuele spanningen op te zoeken, proberen seksverslaafden hun andere problemen of gevoelens te verdringen. Dat kunnen één van de gevoelens zijn die hierboven zijn opgesomd. Je gebruikt seks dan als uitvlucht van je problemen. Als dit de eerste keren lukt, is de kans groot dat je bij volgende tegenslagen weer naar seks ‘grijpt’ om je problemen te ontzien. Verder zijn in ons dagelijkse leven steeds vaker seksueel getinte beelden te zien, waardoor jouw lustgevoelens vaker worden geprikkeld. Deze gevoelens kunnen ongemerkt een steeds grotere rol in jouw leven spelen. Het steeds weer opwekken van lustgevoelens kan resulteren in een seksverslaving.

I
Biedt ItMYS ook hulp bij middelenverslaving?

Jazeker, ook bij middelenverslaving
bieden wij effectieve ambulante behandeling. En waar nodig zal worden verwezen naar partners voor specifieke psychopathologie of waar wenselijk klinische opnames.

Meer over wat een middelenverslaving inhoudt...

I
Biedt Into Me You See ook hulp aan jongeren?

Jazeker. Ook voor jongeren bieden wij hulp en ondersteuning wanneer er sprake is van verslavings problematiek.

Meer over hulp aan jongeren

I
Wat is Chemsex?

Chemsex, ofwel seks onder invloed van drugs. Soms één op één. Soms met tientallen, soms honderden mannen tegelijk. Er wordt xtc gebruikt, mdma, soms coke en bij voorkeur wat ghb hier en daar, wat voor velen tot voorheen de ultieme seksdrug was. Maar chrystal meth (methamfetamine), of Tina, is de ultieme high. Je kunt het snuiven, roken, of injecteren (slammen) en vooral bij dat laatste zit je gelijk tegen het plafond, in een andere wereld, waar alle remmen los gaan, de realiteit totaal weggevaagd is en de focus uitsluitend ligt op seks. Veel seks. Met veel mensen. Zonder rem. Zonder bescherming. Zonder verbinding.

Meer over Chemsex

I
I
Wat kost hulp van Into Me You See en wordt de hulp vergoed?

Onze tarieven vind je hier.
Into Me You See is aangesloten bij de VIV en het RBCZ. Vergoeding is derhalve gedeeltelijk mogelijk vanuit je aanvullende verzekering.

Accurate informatie over vergoedingen vind je via deze link volgen

I
Is Into Me You See er ook voor partners?

Seksverslaving trekt ook een grote wissel op de partner van de verslaafde. Daarom biedt Into Me You See ook hulp aan partners.

Meer lezen over hulp aan partners