Middelenverslaving

Middelenverslaving

Wat is middelenverslaving en aan welke middelen moet ik dan denken?

Bij een middelenverslaving is men verslaafd aan een alcohol of (andere) drugs. Ja, andere. Want alcohol is ook een drug. Een drug is een stof die  het functioneren van lichaam en geest beïnvloeden. Drugs kunnen worden gedronken, gesnoven, geslikt, geïnhaleerd, geïnjecteerd, en creatieve (of geobsedeerde) gebruikers vinden steeds nieuwe wegen van gebruik. En steeds nieuwe middelen. Vandaag de dag worden er meer dan ooit nieuwe (synthetische) drugs ontwikkeld, waar de hulpverlening soms ver bij achterblijft. Middelen in combinatie met seks, of andere vormen van gedrag, wordt vaak onderschat of onderkend. Chemsex  verdient in deze een aparte pagina.

In algemeenheid kunnen we spreken over stimulerende middelen (bijv cocaïne en speed), verdovende middelen (bijv alcohol en heroïne) en geestverruimende middelen (bijv LSD en paddo’s), of een combinatie van bovenstaande (zoals (meth)amfetamine en cannabis). Naast allerlei soorten middelen die we onder de noemer ‘drugs’ scharen, zijn er ook nog de medicijnen (slaapmiddelen, pijnstillers, angstremmers, etc). Zo is er bijv. een grote groep mensen die afhankelijkheid kent van de zogenaamde benzodiazepines (benzo’s).

Gewenning en ontwenning van al deze middelen kennen verschillende patronen, en de manieren van inname, de al dan niet heftige werking, en mogelijke bijverschijnselen mogen soms dan enorm verschillen, uiteindelijk bereiken de meeste drugs via de bloedsomloop de hersenen en veroorzaken een tijdelijke prettige sensatie, verlichting, staat van euforie, staat van moed, opwinding, blijdschap, etc. Om vervolgens een tegengesteld gevoel van depressie, angst, onzekerheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, trillen, transpireren, rusteloosheid, etc te bewerkstelligen. Deze (ontwennings)verschijnselen verdwijnen veelal door het gebruik van het zelfde of juist een ander middel. Deze zogenaamde afhankelijkheid heeft soms een fysiek karakter, soms een geestelijk karakter, soms beide. Tel daarbij de sociale afhankelijkheid en disbalans, de maatschappelijke afhankelijkheid en afwijzing, de spirituele leegte. Het sociale ofwel geestelijke isolement waarin je geraakt. Dit maakt verslaving tot een zeer complex geheel, een ziekte van het brein, maar ook van lichaam en ‘spirit’. En alleen de verslaafde die in schaamte blijft schuilen weet hoe eenzaam dat kan zijn.

ITMYS biedt een oplossing, hoop. Een effectieve ambulante behandeling. En waar nodig zal worden verwezen naar partners voor specifieke psychopathologie of waar wenselijk klinische opnames.