Van #metoo naar #youtoo?
Van #metoo naar #youtoo?
Narcissus was een knappe jongeman die leefde voor de jacht. Op een dag, toen hij moe van het jagen, vooroverboog om water te drinken, zag hij zijn eigen weerspiegeling in het wateroppervlak. Hij staarde er vol bewondering naar en werd op slag verliefd. Geheel geobsedeerd door zichzelf, takelde hij vervolgens af, verloor zijn levenskracht en stierf.
Durf verder te kijken
Wat de ‘The Voice meiden’ is overkomen is verschrikkelijk, zij verdienen de steun en begeleiding die ze nodig hebben. Net als miljoenen anderen (m/v) die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar de les is niet alleen dat we onze zonen opvoeden en dat we onze dochters leren om zichzelf beter te beschermen. Ter voorkoming van herhaling en meer leed moeten we juist de transitie waarin we zitten onder ogen durven zien. Onze eigen manier van denken en handelen onder de loep nemen.
Ziekte van meer
De ontstane morele verontwaardiging en weerzin richt zich massaal op de betreffende individuen of bedrijfstakken. Terwijl geen enkele industrie vrij blijft van asymmetrische machtsverhoudingen. Ook de voetballerij niet. Of de journalistiek. Of de detailhandel. Terwijl – op individueel niveau – narcisme en (seks)verslaving van alle tijden is. Het heersende oordeel gaat daarbij geheel voorbij aan het probleem van verslaving: een van de snelst groeiende ziektes in ons land. Of het nu gaat om drank of andere drugs, medicijnen, gokken, kopen, gamen, social media, eten, seks, aandacht, geld of status. We verlangen allemaal naar dopamine, adrenaline en andere neurotransmitters die ons het gevoel geven dat we leven. Hoe groter de leegte in ons is, hoe meer we naar deze stoffen verlangen. Welke grens overschrijdt het individu die online naar tweede liefdes zoekt terwijl zijn/haar partner beneden een zelfhulpboek leest over verbinding? Grensoverschrijdend gedrag impliceert overigens niet automatisch verslaving. Verslaving treedt in als het gezonde verstand en vermogen tot zelfreflectie afneemt en leidt tot controleverlies.. Als aandacht een obsessie wordt en je intimiteit of pijn vermijdt. Als het doel alle middelen heiligt. Als niemand meekijkt…
Topje van de ijsberg
Narcisme en/of verslaving ontstaat vaak vroeg in de kindertijd door beschadigde familiesystemen. Dat betekent geenszins dat je als volwassene het recht hebt om dat gebrek aan erkenning en aandacht, terug te nemen. Toch is ziek zijn of ziek worden niet altijd een keuze. Het is niet zozeer onwil of onmacht, maar onbewustheid, mede door gebrek aan zelfreflectie of een kritisch supportnetwerk. Een verslaafde ontkent, leeft in een eigen realiteit waarbij de waarheid schaamtevoller is dan de leugen. Daarbij gaan empathie en compassie kennelijk verloren en telt alleen nog maar het eigen ego. Als een soort bijvangst van het individualistische en digitale tijdperk waarin we leven.
Wat we nu zien is het topje van de ijsberg, met alleen maar verliezers. Maar valt er ook iets van winst uit te halen? Menselijke en maatschappelijke groei bijvoorbeeld? Of een antwoord op de vraag hoe we beter met elkaar kunnen omgaan in de complexiteit van menselijke relaties? Hoe we beter leren begrijpen hoe ‘de ziekte van meer’ werkt? Verandering begint immers bij de erkenning van en het eigenaarschap nemen over gedrag en consequenties. Introspectie.
Man in the mirror
Michael Jackson zong ‘I’ve been a victim of, a selfish kinda love’, en moedigde de wereld – maar vooral zichzelf – aan om te kijken naar ‘the man in the mirror.’ De ‘king of pop’ werd later weggehoond als pedofiel. Hij stierf aan de eenzame en dodelijke ziekte verslaving. Macht erotiseert en roem vertroebelt de realiteit. Artiesten die zichzelf de dood injagen met drank en drugs, heeft voor het volk iets heroïsch. Maar iemand die het zoekt in seks en aandacht? Die veroordelen we zonder pardon tot aan de hoogste boom. Maar is het niet zo dat iemand die van hoog (of laag) valt ook recht heeft op een herstart en een – weliswaar nederige – maar rechte rug? Ik denk van wel.
In welke spiegel kijk jij en wie kijkt er mee?
Ja, ik ben ook slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag: #metoo.
Ja, ik draag ook de schaamte van seksueel grensoverschrijdend gedrag: #youtoo?
Intomeyousee helpt mensen vanuit isolement naar verbinding. Van intensiteit naar intimiteit. Van kijken naar de ander, naar kijken naar jezelf. En van de val na de hoogmoed naar een nederige maar rechte rug.
Chris Knorren
ITMYS Verslavingszorg