Dranquilo naar de Slijterij

Geplaatst op:16 december 2020

De Hema alsnog dicht, slijterij blijft open. Essentieel. Zo mag je dan concluderen. Live een flesje halen voor de donkere dagen mag. In klein gezelschap opdrinken ook. De realiteit is echter dat er ook veel in isolement (ook wel eenzaamheid) gedronken wordt. En als je dan hulp zoekt, deze donkere dagen, omdat je wat neerslachtig bent, dan heb je pech. Want veel hulpverleners in de GGZ zijn even niet beschikbaar. Mag niet. Wel via Zoom natuurlijk. Ook wel fijn, dan kan je gewoon bijschenken. In je koffiemok. Of tussen schermen switchen als het even lastig wordt. Even via socials kijken hoe leuk anderen het hebben.

Socials, vroeger betekende dat iets heel anders. Deze tijd is in de war. De wereld is in de war. En ik beweer niet te weten hoe het wel moet. Noch word ik boos over hoe het in mijn ogen niet moet. Voor een drooglegging pleit ik evenmin, dat hebben we 100 jaar geleden al geprobeerd. Ging niet zo goed. Maar heeft deze overheid überhaupt overwogen om alcohol ook eens in de ban te gooien, onder het mom van niet-essentiële winkels sluiten? Of zijn we bang. Om ons zelf te ontmoeten. Of zijn ze bang. Voor massaal protest. Voor rellen. Voor geweld. Niet morrelen aan het wereldwijde grondrecht; alcohol. Net als vrijheid. Hoewel alcohol vaak ook juist gevangenschap is.

Vrijheid. Tja, valt iets voor te zeggen. Iets. Maar een leuk sociaal, emotioneel en spiritueel experiment zou het wel zijn geweest. Dat Mark zou zeggen dat alcohol niet essentieel is. Net zo min als de Hema-worst, de Action-shampoo of de Zeeman-chocola. Stel je eens voor. Wat voor kerst en jaarwisseling zou het geworden zijn? Wetende dat alcohol een ‘depressant’ is, ofwel een negatieve invloed op stemming heeft. In een tijd waarin de algehele stemming al een neerwaartse trend laat zien. Het zou een leuk en gezien de tijd misschien wel heel zinvol experiment geweest zijn. Even met z’n allen terug naar fabrieksinstellingen. Maar ja. De overheid is net een nieuwe campagne gestart; dranquilo naar de slijterij.

#merrychristmas #merrychristmas2020 #dranquilo #Drankje #slijterij #Hema #fabrieksinstellingen #Grondrecht #alcohol #experiment #itmys #IntoMeYouSee #MarkRutte #HugodeJonge

Chris Knorren
ITMYS Verslavingszorg
www.intomeyousee.nl

Meer blogs

Goed verhaal, lekker kort!

Gesloten en verlegen. Zo was ik toen. Opgroeiend in Friesland. Met een paar maskers. Tijdens mijn...

Mag ik even voelen?

Robbie Williams schreeuwt het uit in zijn nummer ‘Feel’ van zijn inmiddels bijna 20 jaar geleden...

Rollercoaster Life…

Het is Bevrijdingsdag. Corona jaar 2020. We zitten thuis. En luisteren muziek. Bijvoorbeeld naar...

Geef mij nu je angst

Goede vrijdag. Auto net weg gebracht voor APK. Joggend terug naar huis. Ook soort van APK. Of APO,...