“It has occurred to me that masturbation is the one great habit that is a ‘primary addiction’ and that the other addictions, for alcohol, morphine, etc., only enter into life as a substitute and replacement for it”

–       Sigmund Freud (1897)    –

Wat is Alcoholverslaving?

Wat is alcohol verslaving – Veel mensen met een alcoholprobleem komen hier niet makkelijk voor uit. Bovendien zijn ze vaak bang dat ze opgenomen moeten worden in een afkickkliniek. Dat is bijna nooit nodig. Afhankelijk van uw probleem kunnen enkele gesprekken u al helpen; kort als het kan, intensief wanneer nodig.

Wat is alcoholverslaving – Wanneer bent u alcoholverslaafd?

Alcoholverslaving gebeurd niet van de een op de andere dag.. Er zijn veel mensen die regelmatig alcohol drinken zonder dat dit tot problemen of alcoholmisbruik leidt. Het ontwikkelen van een alcoholverslaving is vaak een jarenlang proces en naast een alcoholprobleem spelen andere factoren ook vaak een rol. Denk bijvoorbeeld aan:

  • sociale omgeving
  • persoonlijke omstandigheden
  • erfelijkheid
  • ingrijpende gebeurtenissen

Wanneer u zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk bent van alcohol spreken we pas van een alcoholverslaving.

Onderzoek heeft aangetoond dat alcoholisme een erfelijke factor heeft. Brijder heeft een apart programma voor verslaafde ouders en kinderen. Door erfelijke belasting hebben kinderen van wie een ouder veel drinkt namelijk meer kans op alcoholmisbruik.

Geestelijke afhankelijkheid wil zeggen dat u het idee heeft niet zonder alcohol te kunnen. U gebruikt alcohol om (andere) problemen even te kunnen vergeten. Of u denkt dat u alleen kunt ontspannen met alcohol, of dat u alleen gezellig en sociaal kunt doen wanneer u gedronken heeft.

Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat uw lichaam gewend is aan alcohol en dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer u niet drinkt. Voor veel mensen zijn de lichamelijke ontwenningsverschijnselen zo vervelend dat ze om die reden weer beginnen met drinken.

 

Share This
Call Now Button
×

Hoi!

Als je persoonlijk contact met mij wil kun je mij hier een bericht sturen via WhatsApp. Klik daarvoor eenvoudig op mijn naam.
Je mag mij ook mailen op

 

× Kan ik jou helpen?